Hoe voelt het om jouw stem te laten horen?

Als kind vond ik het eng om voor de klas te spreken. Ik werd knalrood. Had een trillende stem, knikkende knieën en had echt wel mijn blad met tekst nodig als houvast.Er waren ook andere momenten dat ik het wel leuk vond om in de spotlight te staan. Zo mocht ik als 6-jarige een tekst voorlezen tijdens de trouwmis van mijn oudste broer. Helemaal trots dat ik al vlot kon lezen. Het applaus en de bewondering nadien deden me goed.

Naarmate ik ouder werd, en me bewuster werd van de blik van de ander en bijkomend het oordeel van de ander, werd de stress me soms te veel. Mijn interactie tijdens de lessen verminderde, de goesting om voor een groep te spreken verdween. 

En toch droomde ik van een carrière als actrice. Het leek me leuk om me anders te kunnen voordoen, om in de rol van een personage te kruipen. Na lang aandringen bij mijn ouders is het me gelukt om een professionele acteeropleiding te volgen.

Als kind werd ik vaak niet gezien en gehoord…


Het heeft lang geduurd eer ik uit mijn schulp kroop. Het was drie jaar van werken, zwoegen, zweten, een lach en een traan, mezelf heel vaak tegenkomen, groeien en uiteindelijk openbloeien tijdens deze opleiding.

Ik heb geleerd wat er nodig is om met die podiumvrees om te gaan, zodat het me niet meer belemmert, ook al voel ik die met momenten nog.
Ik heb geleerd om de beste versie van mezelf te zijn.
Ik heb geleerd om mijn stem en mijn lichaam te gebruiken om wat ik te vertellen heb kracht bij te zetten.

Als kind werd ik vaak niet gezien en niet gehoord om wie ik was. Ik was de jongste van 4 kinderen, een achterkomertje en mijn waarheid, tja, zij waren ouder dus wisten beter.
Ik weet wat het is om te verstillen, om te zwijgen en om niet meer mijn waarheid te vertellen. 
Ik weet hoe het voelt (spannend, eng, alsof ik doodga) als ik dan toch pogingen deed om mijn waarheid te zeggen, om me kwetsbaar op te stellen.

Mijn stem trilt, mijn ademhaling versnelt, mijn toon schiet de hoogte in, mijn volume daalt.
Zelfs op de dag van vandaag komt dit nog voor. Niet vaak, maar toch…

Niet enkel de acteeropleiding heeft me geholpen om mijn stem te ontdekken. Ik heb jaren terug ook een Kunstzinnig Dynamisch Coachen opleiding gevolgd bij de Kleine Tiki. Zij boden daar ook een jaaropleiding Stem aan. Het is toen dat ik mijn natuurstem ontdekt heb. Het is daar dat ik mijn innerlijke krachtige stem heb laten horen, in groep. Het is daar dat ik over mijn schroom heen ben kunnen gaan en ik nu durf te zingen, te verklanken ook al klinkt het niet altijd zuiver (lees klinkt het af en toe vals). En weet je wat, wanneer ik me goed voel ahwel I just don’t care!

Laat jouw stem stralen, vrij en zonder belemmeringen


Hoe zit het met jouw stem?
Als ondernemer, als het goed zit, gebruik je elke dag jouw stem. Hoe is dat voor jou? Vind je het best spannend? Geraakt jouw stem vermoeid als je veel moet praten?
Of gaat het best vlot? Komt jouw stem van binnenuit met kracht?

Als jij bewuster met je stem aan de slag wilt, lees dan zeker verder….Vanuit mijn theatrale opleiding heb ik geleerd wat goede spreektechnieken zijn, hoe je kan spelen met je stem om je boodschap kracht bij te zetten.
Wat ik minder in de vingers heb is om aan anderen aan te leren hoe je speels met je stem kan omgaan. Hoe je licht en vrijelijk de klanken kan laten stromen zonder remmingen en blokkeringen. En dan is Patricia Van Cutsem daar de aangewezen persoon voor.

Vanuit haar ervaring, opleiding en werk heeft zij wel die tools om zowel de juiste dragende stemtechnieken aan te leren alsook jouw stem stralend en vrijelijk te laten klinken.

De workshop is bestemd voor ondernemers die moeilijkheden ondervinden om krachtig te spreken, die met vragen zitten rond ademhaling en behoefte hebben aan goede technieken. 

Die technieken heeft Patricia ook in haar rugzak. Zingen vergt trouwens dezelfde buikademsteun als praten.

Ga je tijdens jouw stralende stem dan leren zingen? Neen. De focus ligt op krachtig spreken en daarin te stralen.

Naast de oefeningen, de technieken is er voldoende ruimte voor individuele feedback.

Deze workshop gaat dit jaar enkel door op 2 juni van 9u30 tot 12u30.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close