Inkijk in mijn ondernemingspad

Blogbanner

3 april 2019. Ik ben te gast bij Karine van Oosterbos tijdens de Open Coffee die zij in Mortsel organiseert. Enkele weken eerder heeft ze me gevraagd om gastspreker te zijn en een workshop rond pitchen te geven. Hoe ze bij mij terecht kwam? Ze was nog op zoek naar een thema voor de Open Coffee. En in die periode postte ik regelmatig over de Elevator Pitch. Ik kwam in haar vizier en dat bracht haar op het idee om me te vragen. Lang moest ik niet nadenken. Met plezier zei ik ja. Het leek me een leuke uitdaging en ik kende de Zolder, dus dat maakte het minder spannend.

Toeval bestaat niet. Het valt je toe.

Wat ik ging vertellen heb ik grondig voorbereid. Op het moment van de presentatie kon ik mijn voorbereiding loslaten en heb ik mijn ondernemingsavontuur verteld. Sommige details was ik vergeten, die heb ik nog in de workshop kunnen meegeven.

Ik vind het belangrijk dat wat je vertelt, ontstaat op het moment zelf. Ook al heb je het voorbereid. Ik ben mijn theateropleiding enorm dankbaar dat ik dat daar geleerd heb. Voor het personage is alles nieuw, ontstaat het in het moment zelf. De acteur weet wat er gaat komen en wat hij gaat zeggen, wat het personage zal voelen en hoe het op de ‘nieuwe’ situatie zal reageren. De kunst bestaat er in om het publiek mee te nemen in het verhaal dat het personage overkomt. Dergelijke technieken leer ik graag aan aan ondernemers die vaak te maken hebben met presenteren en spreken voor een groep zodat ze uit de automatische piloot blijven.

Benieuwd naar mijn proces om de sprong te wagen en ondernemer te worden? Hieronder vind je het relaas van mijn voorstelling tijden de Open Coffee.

Mijn ondernemingsverhaal start 6 maanden geleden op het moment dat ik mijn springplank-statuut aanvroeg en als uitkeringsgerechtigde voor maximum 1 jaar zelfstandige in bijberoep mocht zijn. We zijn Oktober 2018.

Eigenlijk ligt de kiem veel vroeger. Ik ben opgegroeid bij twee zelfstandige ouders die in de schilderbusiness zaten. Successen en moeilijkheden rond het ondernemen, heb ik meegemaakt. Mijn ouders hebben me met de paplepel meegegeven dat het toch beter was om een deftige job te hebben en niet als zelfstandige te werken….

Als jongste van 4 kinderen ben ik de enige die onmiddellijk na het middelbaar verder studeerde. Mijn passie lag sinds mijn tienerjaren bij toneel. Mijn ouders vonden echter dat je daar je brood niet mee kon verdienen. Ze vonden het heel belangrijk dat ik een deftig diploma zou behalen en dus vatte ik in 1996 de studies voor Maatschappelijk Assistent, in de socio-cuturele richting aan. Na veel zwoegen, want na een dik anderhalf jaar was de goesting en interesse over, behaalde ik dan toch in 3 jaar mijn diploma.

De deal die ik echter sloot met mijn ouders was, dat zij na het behalen van mijn diploma ook nog een toneelopleiding zouden sponseren. En zo geschiedde het. In 2002 studeerde ik af aan de Kleine Academie te Brussel. Mijn leermeester was een leerling van Jacques Lecocq, de grondlegger van het fysiek theater. Dankzij deze opleiding leerde ik vanuit en met mijn lichaam te acteren. Spelen van binnenuit. Niet bedacht, niet psychologisch of vanuit tekst. Wel diep in mezelf die aspecten toelaten, uitvergroten en naar buiten brengen wat nodig is om het personage en zijn innerlijke wereld vorm te geven. Door een kwetsuur mocht ik een aantal maanden aan de fysieke bewegingslessen niet meer deelnemen. Om de tijd te doden, observeerde ik mijn mede-studenten en trachtte de feedback van de docenten zelf waar te nemen. Mijn blik op het lezen van het lichaam werd gestimuleerd/versterkt.

Na het afstuderen aan de toneelschool begon ik onder andere als theaterdocent, -regisseur en theatermaker, als ook actrice in communicatietrainingen en in (school)voorstellingen, voor verschillende organisaties. Enkele jaren na mijn toneelopleiding kwam de opleiding Kunstzinnig Dynamisch Coachen van De Kleine Tiki op mijn pad. Daar werd de basis gelegd van het coachen. En tijdens mijn werk als coach voor leerkrachten werden mijn coachingskills verder verdiept.

Ik ben iemand die heel intuïtief te werk gaat en de behoefte groeide om meer inzichten te verwerven in groepsdynamieken en methodieken. En vanuit die instelling startte ik met de lerarenopleiding in avondschool. Bijna tegelijkertijd kreeg ik de kans om als muzische leerkracht aan de slag te gaan in een coachingstraject voor lagere schoolleerkrachten. Mijn beide passies kwamen samen; creativiteit stimuleren en coachen.

Na de geboorte van mijn zoon in 2016, veranderde mijn perspectief op mijn (werk)leven. Verschillende freelance activiteiten kon en wou ik niet meer uitvoeren. Mijn vriend werkt in dag- en nachtshiften, waardoor een cursus aanbieden die elke week op een avond doorging, ik niet meer aan mezelf kon verkopen. Daarnaast kregen we het bericht dat mijn huidige job als leerkracht binnenkort zou ophouden te bestaan. En dus ging ik op zoek naar mijn mogelijkheden. Via een loopbaancoaching volgens de kerntalenten bij Nancy Van Heurck, kreeg ik een ander zicht op mijn capaciteiten en talenten, ook de ondergesneeuwde. Een daarvan was het ondernemerschap. Ik voelde de kriebels alsook de weerstand en dus focuste ik me op het trainerschap. Ik was er nog niet klaar voor.

Via enkele omwegen kwam ik als ondersteuner in het nieuw opgerichte ondersteunigsnetwerk door het M-drecreet terecht. Mijn intuïtie fluisterde me in dat het na deze ervaring eindelijk aan mij zou zijn. Ik wist dat ik nog een aantal dingen te leren had en zo bleek ook. Een blinde vlek werd duidelijk en ik kon er mee aan de slag gaan. Die job heeft me veel energie gekost, de afstand tussen wat ik kende en te leren had, was te groot. Ik had gehoopt om hier nog enkele jaren te mogen leren; echter na nog geen half jaar kreeg ik te horen dat mijn contract niet verlengd zou worden. Ik deed het schooljaar nog uit. Zelfstandige worden kwam sneller in zicht dat ik vermoed had.

In augustus kwam een online ondernemersprogramma voor multipotentialites of ook creatieve generalisten van Dionne Hendriks op mijn pad. Intuïtief schreef ik me hiervoor in. Het pad van het ondernemerschap was ingeslagen.

In oktober, enkele maanden voor mijn 40ste verjaardag vroeg ik mijn springplank aan. Naast het springplank-statuut neem ik ook nog deel aan het traject van de VDAB, ‘Maak werk van je eigen zaak’. Vanuit de behoefte om meer financieel inzicht en wijsheid op te bouwen heb ik de workshop Start gevolgd en een basiscursus boekhouden. Inzicht in marketingstrategieën komt er ook nog aan.

Daarnaast volg ik nog een kort traject bij mijn ondernemerscoach. Door af te wisselen met leren en informatie verzamelen en zelf dingen te doen, ondernemen, organiseren kan ik evalueren uit het doen, bijsturen, bijleren en verder doen.

Het is belangrijk om uit je hoofd te komen, naar buiten te gaan en met mensen te praten over wat je wilt doen en graag doet. Het helpt je om je ideeën concreter en helderder te formuleren alsook voeling te krijgen met de markt. Dit helpt om verder te gaan wanneer het even moeilijk gaat en de twijfels naar boven komen. Mij helpt het in elk geval om door te gaan.

aangepaste foto

Ik wist al gauw dat ik met non-verbale communicatie aan de slag wou. Enerzijds omdat er al veel collega’s zijn die communicatie trainingen geven en die heel sterk zijn in WAT je  best zegt in een bepaalde situatie. Zelf wou ik me ook onderscheiden en vermits het lichaam mijn taal is, spits ik me toe op het non-verbale luik, op HOE je de dingen zegt (of niet zegt). Non-verbale communicatie is voor mij meer dan enkel lichaamstaal, -houding en stem. Het behelst ook je gedachten en gevoelens omdat deze onbewust of bewust je uitstraling beïnvloeden.

De non-verbale communicatie laag is de basis. Als deze niet in lijn is met wat je zegt, dan kom je niet geloofwaardig over.

Ik vind het belangrijk dat mijn deelnemers openstaan voor persoonlijke groei, niet vies zijn van introspectie en kunnen omgaan met liefdevolle spiegels en constructieve feedback.

Naast Persoonlijke Individuele Coaching, waar we inzoomen op de individuele vraag en samen een traject aangaan om antwoorden, technieken en inzichten te verwerven, bied ik ook workshops aan in het kader van ‘Spot on! Vol vertrouwen in de spotlight van je business‘.

Dankzij het korte traject, in 5 weken van idee naar snelle lancering bij Dionne Hendriks, heb ik een stappenplan gemaakt om je pitch op te stellen. Via deze link, kan je het stappenplan gratis downloaden: Schrijf je Elevator Pitch in 5 stappen.

Ik wens je alvast veel succes in het vinden van je eigen pad, het verdiepen en het verrijken!

Non-verbale groet, Linde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close