To podcast or not to podcast, what’s the win?

Doe jij mee met deze nieuwe ‘hype’?

Podcasten is in. Dit weekend nog in ‘De Kastaars’ werd een Award uitgereikt aan de ‘beste Podcast’. En de winnaar is ‘De Kroongetuigen’.

Zou jij ook wel zo’n Award willen winnen? Of genomineerd zijn voor de ‘Belgian Podcast Awards’?

Dan zit je waarschijnlijk ook met deze vraag, als je nog geen eigen podcast hebt; “Is podcasten iets voor mij is om te doen?” Stel jezelf dan deze vraag: ‘Waarom zou je willen starten?’

Is het antwoord: ‘Omdat ik het wel leuk vind om te doen’? Dat is dan alvast een goede ingesteldheid.
Is het omdat jij zichtbaarder wenst te zijn, interessante en belangrijke zaken te delen hebt, of om dat het in jouw marketingstrategie wel past? Nog beter.

“Een weldoordacht plan is naar mijn menig een groot gewin”

Herodotus

Er is meer dan enkel fun nodig

Volgens podcast expert Ann De Schoenmaeker is het belangrijk om het te doen omdat je het leuk vindt. De eerste afleveringen geven soms niet het gewenste resultaat, omdat je je publiek nog aan het opbouwen bent en dan is doorzetten belangrijk. Het leuk vinden is dan een excellente motivator.

Echter, we zijn ondernemers en hey time is money dus mag het wel wat opbrengen toch?

Maar wat zorgt daar dan voor? Volgens Ann is dat onder andere het beantwoorden van de juiste vragen én een plan opstellen.

De Griek Herodotus wist dit al: “Een weldoordacht plan is naar mijn mening groot gewin.”

En Alexander Bell zegt het ook :”Before anything else, preparation is the key to success.”

Mijn eigen podcast parcours

Mijn eigen parcours startte een in het voorjaar van 2020. Ik werd op korte tijd 2 keer voor een gesprek gevraagd. Door mijn toenmalige businesscoach om te spreken via een fblive in haar groep en op gesprek in de TimTomPodcast.
Oh boy, wat spannend vond ik dat. En na afloop was ik telkens weer heel blij. Dat smaakte wel naar meer.

In september 2020 nam ik verschillende gesprekken op in het kader van mijn Terugblik maand, In september 2018 heb ik immers mijn ondernemingsnummer aangevraagd, en begon ik aan mijn springplankjaar. 2 jaar later was het hoogtijd voor een terugblik. Nadien volgden nog een aantal thema’s waar vooral spiritualiteit en ondernemen centraal stonden. Al deze gesprekken zijn terug te vinden op YouTube. Podcasts, dat begon pas later. In januari 2022, zette ik mijn eerste gesprek online op Anchor.

Een strategie ontvouwde zich gaandeweg. Ik ben geen consistente plaatser van gesprekken. Ik laat me inspireren door het moment zelf. Nu past podcasts en interviews in mijn marketingstrategie.

Als ik er zo op terug kijk dan had ik wel graag een duidelijkere strategie willen bepalen vooraf. De juiste vragen stellen en antwoorden vinden (al dan niet wat later dan op het moment van vraagstelling zelf) om richting te geven aan wat deze gesprekken kunnen betekenen voor mijn onderneming.

Nu ik hou van het leren door te doen. Trial and error. Ervaren en bijsturen.
Alleen dat is niet voor iedereen weggelegd.Toen Ann De Schoenmaeker een tijdje terug zelf een podcast creëerde merkte ze op welke beren er op de weg liggen te loeren. Mindset is heel belangrijk. Gedachten tackelen zoals, ‘wie zit er nu te wachten op wat ik te vertellen heb.’ ‘Vinden ze het wel interessant genoeg?’ Wat als het 1 grote mislukking blijkt te zijn en dus tijdsverlies?’

Naast haar werk als podcastVA en -manager neemt ze haar ervaring van zelf een podcast uit te brengen mee in de workshop ‘Kickstart je podcast‘. In de Boost je podcast, word je strategie bijgesteld (indien nodig) en krijg je tips over jou je met je podcast geld kan verdienen.

Dus wat win je als je met een podcast start?


– Een grote dosis zelfvertrouwen
– Veel plezier
– Het vergroten van je netwerk, dankzij de sprekers én de luisteraars
– Een handige marketingtool en meer zichtbaarheid

Sommigen beweren zelfs dat dit de toekomstige tool is om potentiële klanten het beste te bereiken.

Volgens mij is het een mooie aanvulling om je publiek makkelijker te bereiken. De een houdt van lezen, de ander van kijken en nog een ander van luisteren.


Heeft jouw podcast een Kickstart of een Boost nodig? Reserveer nu je plek, de plaatsen zijn beperkt.

“Before anything else, preparation is the key to success.”

Alexander Bell

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close