Gestart als ondernemer met Springplank. Wat nu?

De start van de ondernemers(zoek)tocht

We zijn nu dag 6 van de Terugblik. Ik vat graag even voor je samen. In augustus ’18 wordt het idee om zelfstandige te worden concreter. Ik startte een traject bij Multipasionate Dionne Hendriks. Half september vroeg ik mijn Springplank-statuut aan via de vakbond bij de RVA aan. De boekhouder regelde mijn ondernemersnummer en de sociale bijdragen. Ik volgde hier en daar een info-avond en kwam zo bij een advocatenkantoor terecht voor de algemene voorwaarden en de GDPR.

Oh en had ik al verteld, dat er nog een kinderwens was? Tijdens het beslissingsproces om zelfstandige te worden, kwam de wens voor een tweede kindje ter sprake. Ik was toen al bijna 40. Wachten totdat de zaak goed zou draaien, ja dat konden we beter niet doen. De combinatie heeft stress bezorgd en een miskraam in de eerste weken van de zwangerschap. Dat laatste kon ook wel veroorzaakt zijn door een vis- en schaaldierschotel die we de voorlaatste dag tijdens onze vakantie in Ibiza aten. Ik herinner me nog dat ik super misselijk werd. En toen begon het te dagen dat ik misschien wel zwanger zou zijn. Helaas heeft het toen niet mogen zijn.

In oktober 2018 was het dan eindelijk gelukt. Een nieuw zieltje zou ons leven verrijken. Alleen betekende dat dus dat ik minder dan 1 jaar kon genieten van het springplank-statuut. Dit statuut kon niet verlengd worden. Dus was het na mijn moederschapsrust eind oktober 2019 of stoppen of springen. Maar laten we niet op de zaken vooruit lopen.

Maak werk van je eigen zaak

Half september 2018 vraag ik dus mijn springplank-statuut aan. En als ik je 1 tip mag geven, bereid je beter voor dan hoe ik het aanpakte. Want nu ik mocht nog uitzoeken welke kennis en vaardigheden ik als ondernemer nodig had en welke ondersteuning er allemaal bestond voor startende ondernemers. Ik stelde me vragen als ‘Wat moet ik kennen, weten, welke vaardigheden heb ik nodig om van het ondernemen een succes te maken’?

Zo kwam ik bij ‘Maak werk van je eigen zaak’ terecht. Een initiatief van de VDAB. Dankzij deze ondersteuning ontving ik een potje van 500 euro die ik aan verschillende opleidingen kon spenderen. En ja, ik heb geluk gehad met mijn consulente die ervoor zorgde dat ik niet verder op zoek moest naar een reguliere job. Om op deze subsidie aanspraak te kunnen maken werd ik doorverwezen naar en verder opgevolgd door Syntra.

Linde Myncke over de start van de zoektocht naar wat ondernemen nu juist allemaal inhoudt:

Wat moet ik kennen, weten en welke vaardigheden heb ik nodig om van het ondernemen een succes te maken?

Ik wist dat ik mijn financiële kennis moest bijspijkeren. Dus toen ik door de ‘menukaart’ mocht bladeren stond een basiscursus boekhouden bovenaan mijn lijstje. In januari kon ik starten, 4 of 5 avonden. Het matchte niet met de docent. Hij sprak ook meer over het grootboekhouden, wat meer gericht op vennootschappen en dergelijke, terwijl 3/4 in de groep gewoon zelfstandige wou worden. Echt waar, cijfers zijn mijn ding niet. Ik herinner me nog goed dat ik met een ‘eenvoudige’ berekening niet mee was. De docent had geen invoeling en gaf me nog meer het gevoel dom te zijn. De zwangerschapshormonen deden hun werk. Ik voelde me er heel slecht bij en niet serieus genomen. Gelukkig had ik een goed contact met mijn Syntra-consulent en met moed in de schoenen heb ik toch mijn ervaringen gedeeld. Bleek dat er meerdere klachten tegen deze persoon liepen. Enige tijd later was een andere docent aangesteld, wat een geluk was voor de andere groepen. Zelfs nu vind ik het niet evident om dit deeltje van mijn parcours te benoemen en uit te schrijven. Ik heb beloofd om de hobbels en de moeilijkheden ook te delen, dus bij deze, belofte maakt schuld.

Start! Vijfdelige workshop

Ik twijfelde tussen een Business Coaching van Unizo of om de vijfdelige workshop Start! georganiseerd door Starterslabo, te volgen. Wat ben ik blij dat ik voor dat laatste gekozen heb. Ik kan natuurlijk niet vergelijken. En toch, ik hou er een heel fijn gevoel aan over, alsook enkele warme contacten. In de periode januari – februari ’19 spijkerde ik, tijdens deze korte opleiding, aan mijn ondernemingskennis.

De docent van dienst was Hans Vanwonterghem, een voormalige ondernemer, Limburger met een gevoel voor droge humor. Hij deelde zijn ervaringen en wijsheid als ondernemer. Nam ons mee in de wereld achter de schermen. We leerden de markt te verkennen. Stelden een financieel plan op. Dit stelde ik tot het uiterste uit. Het voordeel was dat ik beter inzichten had in de prijzen die ik wou hanteren en wat ik allemaal wou aanbieden. Eind mei pas, heb ik mijn financieel plan ingediend. Gelukkig werd deze goedgekeurd. Met een gerust hart kon ik verder. In de laatste workshop mochten we onze ondernemingsidee aan experten voorstellen. Ook van deze experten kreeg ik groen licht. Ze suggereerden wel om mijn aanbod naar bedrijven te brengen. Vooraleer ik die stap kon zetten, had ik eerst nog een weg af te leggen naar het concretiseren van mijn idee rond non-verbale communicatie en dit te vertalen naar een aanbod.

Het gaf me een goed en bevestigend gevoel en voelde me ondersteund om dit ondernemerspad verder te bewandelen. Dank je wel Hans, voor het delen van je kennis, je humor en je ondersteuning! Jouw groen licht gaf me de boost die ik nodig had om door te zetten. Het cijfergedeelte, belangrijk onderdeel van de onderneming, blijft een aandachtspunt om nog meer in te mogen groeien en inzichten in te verwerven.

De laatste opleiding die ik volgde was een workshop Linkedin Bedrijfspagina bij Veerle Van Aken. Later deze maand komt zij aan bod in mijn verhaal dus ga ik er op dat moment dieper op in.

Ik ben ook heel blij met de ondernemerscoach van Syntra, Cara Van den Cloot. Ze bleef me opvolgen tot net na mijn zwangerschapsrust om er zeker van te zijn dat ik goed opgestart was.

Linde Myncke

Na mijn bevallingsrust zou ik springen als zelfstandige

To jump or not to jump….

Voor ik in bevallingsrust ging, verkende ik de piste om in te stappen in het groter traject van Starterlabo. Zo zou ik nog 18 maanden kunnen genieten van hun ondersteuning en van een basisinkomen (lees werkloosheidsuitkering). De keerzijde was dat ik mijn ondernemingsnummer – diende te deactiveren en ik mijn activiteiten onder hun coöperatieve verder kon uitvoeren. En dat laatste voelde als een stap terug. Ik kon en kan enkel vooruitkijken. Dus nam ik de beslissing dat ik na mijn bevallingsrust van 15 weken zou springen als zelfstandige.

Ontvang je graag een wekelijkse samenvatting van de Terugblik? Wens je graag als eerste op de hoogte gebracht te worden met wie het volgend live interview doorgaat? Meld je dan aan op de Terugblik-nieuwsbrief.

Morgen deel ik mijn ervaringen over de allereerste ondernemersbeurs die ik bijwoonde en waar ik een zekere Liesbeth Selleslaghs ontmoette.

Inspirerende groeten,
Linde

2 gedachten over “Gestart als ondernemer met Springplank. Wat nu?

 1. Heel tof om je afgelegde weg kort samengevat gelezen te hebben Linde.
  👍🙌
  🙏🍀Leen

  Like

  1. Dank je wel Leen! De Terugblik duurt nog de hele maand september 🙂 Er is veel gebeurd op 2 jaar tijd! Fijn dat je mijn verhaal volgt!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close