Beroep doen op een boekhouder of niet?

In mijn actie om mijn intuïtie te volgen heb ik me ingeschreven voor het Springplank-statuut. Niet goed beseffende waar ik aan begon, startte mijn zoektocht naar wat er juist allemaal geregeld moest worden.
Om een ondernemersnummer aan te vragen heb je een bankrekening nodig. Om een Business Bankrekening te openen heb je een ondernemersnummer nodig. Gelukkig kwam mijn boekhouder op mijn pad die me wegwijs maakte in de te regelen zaken en nam hij ook mijn aanvraag bij het ondernemersloket op zich. De weg werd geplaveid om te kunnen ondernemen.

Doordat ik nog steeds groeiende ben, door de zwangerschap en Covid heb ik een beetje vertraging opgelopen, doe ik enkel een beroep op mijn boekhouder voor de basic zaken. Ik bedoel hiermee dat hij zaken regelt zoals de voorafbetalingen aan de belastingen, de kwartaalafsluiten en het invullen van mijn belastingsbrief.

Echter een boekhouder kan veel meer betekenen, dan enkel het uitvoeren en in orde brengen van deze basics. Sommige boekhouders kunnen je adviseren om bepaalde acties te ondernemen zodat je financiële wijsheid verhoogt. Dit kan gaan over beleggen, over investeren, over groeien, over het opmaken en het bijsturen van je financieel plan,…. Zo ook Ilke Grobben.

Ilke Grobben:

Boekhouder zijn is niet enkel financieel en fiscaal advies, maar ook een luisterende oor, psychologe, vertrouwenspersoon en motivator! 

Hoe we elkaar ontmoet hebben

Tijdens een Open Koffie bij Karine Van Oosterbos heb ik Ilke Grobben mogen ontmoeten. Als boekhoudster van onder andere Karine is ze voornamelijk met cijfertjes en belastingen bezig. Echter, net als elke andere ondernemer hoort netwerken en interesse hebben in wat haar klanten doen, er ook bij. Door te netwerken bij deze Open Koffie’s, wat overigens heel laagdrempelig en toegankelijk was, kwam Ilke in contact met mensen die iets totaal anders deden dan cijferwerk. Heel uiteenlopend, van coaching, tot begeleiding en creatief bezig zijn.

Linde Myncke tijdens de
Open Koffie bij Karine

Tijdens die Open Koffie kreeg ik het podium van Karine om mijn ondernemersverhaal te vertellen. Ik was toen een goed half jaar bezig. Ergens maart of april zal het geweest zijn. Nu ik ben niet iemand die de hele tijd aan het woord wenst te zijn en ben van mening dat non-verbale communicatie en het beseffen van het belang er van het best kan ervaren worden.

Ilke: Ik stond er een beetje sceptisch tegenover maar dan moesten we actief meedoen. Toen ik aan de beurt was heb jij mij op enkele punten gewezen waar ik nooit zelf heb bij stilgestaan. Ik kom met veel mensen in contact en jij hebt me leren inzien hoe ik overkwam en hoe ik dit kan verbeteren. Dit sprak me echt wel aan, want ik kreeg onlangs nog de opmerking van mijn man dat ik te zakelijk overkom. Een beetje beroepsmisvorming, want na jaren in het vak te zitten vergeet ik soms dat het niet voor iedereen evidente materie is. Daarom dat ik het ook wel nuttig vind om een halve dag in te plannen op mijn kantoor voor mijn collega’ zodat ook zij het menselijk aspect niet vergeten.

Ik herinner me nog dat je vroeger door moest, waardoor we niet meer konden napraten. Wat vond ik dat jammer! Wat een geluk dat we elkaar terug ontmoet hebben op de nieuwjaarsreceptie van Ondernemers met een missie. Tijdens die ontmoeting raakte je me diep. Je gaf mijn vertrouwen een enorme boost. Het is toen dat we plannen smeedden voor de zomer. Wisten we veel dat Corona daar een stokje voor zou steken. Uitstel is gelukkig geen afstel. En die halve dag organiseren we zodra het voor iedereen prettig voelt!

Een vrouw in een harde mannenwereld

Ilke: “Als vrouw moet je in deze harde mannenwereld al meer uitblinken voor men je serieus neemt. Als ik vroeger op netwerkevents kwam, werd ik vaak gezien als ‘het poppemieke’ van ‘den boekhouder’ en werden de gesprekken met mijn man gevoerd ipv met mij. Ik was maar ‘het aanhangsel’. Dit heeft mij nog meer gesterkt in het bereiken van mijn doel en op te boksen tegen dit stereotype. Door de Open Koffies besefte ik dat er toch veel zelfstandigen waren die nog een beroep deden op een ‘stoffige oude boekhouder’. Wanneer we dan een gesprek voeren, waren ze vaak aangenaam verrast door mijn kennis en vooral over hoe ik deze complexe materie in menselijke taak kon overbrengen. Dit gaf mij zo een fijn gevoel omdat de ik de mensen echt geholpen heb en dat ze inzien waarom een boekhouder niet een kost is, maar een besparing kan zijn.”

Ilke over hoe ze omgaan met hun klanten: “We spenderen veel tijd in het laten begrijpen waarom we iets doen en welke gevolgen dit kan hebben. Bij de eerste besprekingen nemen we de tijd om in grote lijnen de theorie van de fiscaliteit door te nemen. Veel mensen zijn niet op de hoogte van de gevolgen en wat ze allemaal kunnen uitsparen. Na ons gesprek begrijpen de mensen waarom wij toch wel een belangrijke taak hebben en dat opvolging veel kan betekenen.
Een boekhouder mag geen kost zijn maar moet juist kunnen opbrengen. Daarom dat wij minstens 2 keer per jaar een bespreking hebben met onze klanten zodat zij ook het financieel en boekhoudkundig luik kunnen opvolgen en eventueel kunnen bijsturen waar nodig.
Het is onze taak om de klanten te adviseren, zodat ze niet voor verrassingen komen te staan zoals de horrorverhalen waar klanten onverwachts grote afrekeningen krijgen van het sociaal secretariaat. Het is aan de klant om zelf iets te doen met deze informatie: doe ik toch die investering of laat ik het hierbij en weet dat ik daarna een grotere eindafrekening van de fiscus zal ontvangen.

Ilke Groben,
Hagro boekhouding & fiscaliteit

Ilke Grobben:

Het geeft me zo’n fijn gevoel wanneer ondernemers inzien dat een boekhouder niet een kost maar een besparing kan zijn

Op de vraag waar ze nu staat en hoe ze geëvolueerd is sinds onze ontmoeting antwoord Ilke het volgende: “Ik sta nu sterker in mijn schoenen en zie in dat het juist een troef is om een vrouwelijke boekhoudster te zijn in deze toch zo mannenwereld. Ik probeer ook op mijn lichaamstaal en intonatie te letten, want wat voor mij evident is, is voor een ander niet zo. Ondernemen is een grote sprong en iedereen die de sprong waagt, zal ik ook altijd proberen te motiveren en te ondersteunen. Zo heb ik al enkele keren klanten kunnen ompraten die wilden opgeven en na enkele maanden blij zijn dit niet te hebben gedaan. Boekhouder zijn is niet enkel financieel en fiscaal advies, maar ook een luisterende oor, psychologe, vertrouwenspersoon en motivator! Ik heb nu zelf medewerkers en probeer hen altijd bij te betrekken bij besprekingen zodat zij dit ook nooit uit het oog zullen verliezen.”

Ilke is zo’n fijne vrouw en verre van een ‘stoffige oude boekhouder’. Ik kijk er naar uit om met haar samen te werken. Niet alleen in de richting waarbij ik als non-verbale communicatie inspirator word ingehuurd. Ook in de richting van het verwerven van en begeleiden bij financiële wijsheid. Want ik geef toe, dit is iets wat ik nog meer mag ontwikkelen. Ik sta mezelf toe om te groeien als mens en ondernemer zodat ik kan overstappen naar een boekhouder die op een menselijke manier adviseert en motiveert naast het financiële en fiscale luik. Waarom ik nu nog niet de overstap maak? Laten we het voor nu nog even houden op mijn eigen persoonlijk en zakelijk proces waarbij ik nog meer mag groeien in (zelf)waarde om deze stap te mogen, durven en kunnen te zetten. Welke stappen ik dan wel al gezet heb op vlak van onder andere financiële kennis deel ik graag morgen.

Wil je niets missen over de Terugblikmaand? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrieven en ontvang elke week een samenvatting.


Meer weten over Ilke Grobben? De website is in de maak dus je kan deze pagina op Facebook volgen: https://www.facebook.com/Hagro-Boekhouding-en-Fiscaliteit-109384213756613/

Inspirerende groeten,
Linde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close