Hoe het ondernemerschap voor mij begon…

Ik neem je even mee terug in de tijd

In februari 2017 kreeg ik het bericht te horen dat de job die ik toen deed op de helling stond. Ik werkte als freelancer Muzische leerkracht voor verschillende DKO’s (Deeltijds Kunst Onderwijs). Het nieuwe decreet dat in voegen zou treden, zag er niet goed uit voor de bestaande werking. Scholen zouden een projectsubsidie moeten aanvragen en de muzische leerkrachten zouden niet meer vanuit het DKO aangestuurd worden.
Om een lang verhaal kort te maken, ik voelde aan mijn kleine teen dat dit een zinkend schip zou worden. En met een jong kind van toen 8 maanden oud, wou ik toch iets meer zekerheid.
Ik voelde dat ik aan mijn plafond zat en besloot om loopbaancoaching te volgen. Via een vriendin, kwam ik bij @Nancy Van Heurck terecht.

Loopbaancoaching bij Nancy

Vanuit de kerntalenten-analyse popte het ondernemerschap naar boven, creativiteit, communicatie, trainerschap,… Ik herinner me nog heel goed dat heel mijn systeem neen zei tegen het zelfstandig worden. En tegelijkertijd op datzelfde moment, wist ik diep van binnen dat ik de roep naar zelfstandigheid niet zou kunnen weerstaan ergens in de toekomst.

Als kind, opgegroeid tussen 2 zelfstandigen, wist ik dat dat leven hard kon zijn. Mijn ouders raadden het telkens af en stimuleerden me een ‘gewone, goede’ job te vinden.

In de periode dat ik loopbaancoaching bij Nancy Van Heurck volgde, zette zij de eerste stapjes als coach met de paarden.  Ik gaf haar toen een duwtje in de rug door me op te geven als oefencoachee. Het was een win-win situatie. Zij kon haar vaardigheden inoefenen en ik kon eerst mijn vrees voor paarden overwinnen en mijn innerlijk leiderschapskills aansterken door het spiegelwerk van de paarden. Samen gingen we verder op weg.

Nancy & Ike

Nancy Van Heurck, Workingskills

“Als loopbaancoach wil ik mensen gelukkig maken met werk dat bij hen past. Ik help mensen hun talenten te (her)ontdekken en de juiste richting te bepalen. Daarnaast coach ik hen m.b.v. mijn paarden op de vaardigheden die ze nodig hebben om te bereiken wat ze willen.”

Een nieuwe wending

Ik durfde het aan een nieuwe wending in mijn carrière aan te brengen en ging aan de slag als consulent/trainer voor een poetshulpbureau. Ik had, en heb die nog steeds, namelijk de ambitie om (communicatie)trainer te worden. Die ervaring heeft exact 7 weken geduurd. Ik kwam in een omgeving terecht die mij niet lag. De werkdruk, de collegiale sfeer… Ik miste het diep-menselijke aspect. En dus zocht ik verder. Na de herfstvakantie in 2017 werd ik Ondersteuner in een ondersteuningsnetwerk. Het toen recent omgevormde GON.

Intuïtief wist ik, hier heb ik nog wat te leren en dan, ja dan is het aan mij en ga ik voor mijn eigen ding (lees: dan word ik zelfstandige). Ik vermoedde hier een aantal jaar wat werkervaring op te doen. Wist ik veel dat ik in april 2018 te horen zou krijgen dat mijn contract na juni 2018 niet verlengd zou worden…. Ik was aangenomen omdat ik goede coachingsskills bezat en dat de ondersteuners vooral de leerkrachten dienden te coachen.  Echter ik had heel veel inhaalwerk m.b.t. de doelgroepen van het buitengewoon onderwijs. Het heeft me veel stress bezorgd omdat ik voelde dat ik tekort schoot op veel vlakken waardoor ik mijn werk niet naar behoren kon uitvoeren en de communicatie met de verschillende partijen liep hier vaak op spaak.

Op heel korte tijd heb ik kennis mogen maken met een belangrijke blinde vlek. Het was een harde leerschool. Ook daar miste ik het diep menselijke relationele aspect. Ik heb geleerd dat ‘politiek’ niet aan mij besteed is. Ik ken dat soort spelletjes niet. Wat bij mij centraal staat is de Ander, als mens, waar ie nu staat en waar ie naar toe groeien kan. En ellebogenwerk om aan een carrière te bouwen die naar mijn inziens op onechte waarden gestoeld zijn, neen niets voor mij….
Om een heel concreet voorbeeld te geven. Een collega met wie ik rechtstreeks op een school samenwerkte, zei letterlijk tegen mij: “Linde, op de wekelijkse vergaderingen met de hele groep ondersteuners, heb ik je liever niet in mijn buurt. Dat is slecht voor mijn imago.”
En dat is slechts 1 van de vele situaties waarin ik die maanden in verzeild raakte. 

Het was hard, maar oh zo leerrijk. Zo heb ik geleerd wat mijn werkelijke waarden zijn op vlak van relaties, uitwisselingen, waar en van wie ik warm word en dat ik over een groot commitment en doorzettingsvermogen bezit.

Juli 2018 heb ik toch wel enkele weken moeten bekomen van deze unieke werkervaring. Een maand later kwam ik datgene tegen waar ik morgen over zal delen.

Nancy over Linde:

“Je bent iemand die altijd klaarstaat om te helpen waar(mee) je kan.”

Bedankt, Nancy

Dank je wel @Nancy dat jij op mijn pad gekomen bent, op het juiste moment. Dat we samen een weg afgelegd hebben waarbij we beiden gegroeid zijn en elkaar konden inspireren. Jij hebt me laten (in)zien dat ondernemen en zelfstandig zijn in mijn talenten en mogelijkheden lag. Zonder inzichten hierover stond ik niet waar ik nu stond en was ik niet aan mijn ondernemerspad begonnen.

Nancy over haar toekomstplannen:

Ik wil graag stapje per stapje blijven groeien en zoveel mogelijk genieten van dit groeiproces. Ik begrijp steeds beter dat het niet gaat om het eindresultaat maar om de persoon die je geworden bent om dat eindresultaat te bereiken.”

Meer weten over de Terugblik? Volg het via deze blog, de sociale mediakanalen of schrijf je in op de Terugblik-Nieuwsbrief zodat je niets mist.

Meer weten over Nancy? Neem een kijkje op www.workingskills.be

Inspirerende groeten,
Linde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close