Pitchen, voor alles is er een eerste keer

blogbanner

Elke ondernemer krijgt er vroeg of laat wel eens mee te maken. Je woont een netwerk-event bij. Je gaat daar in gesprek met anderen en voor je het goed en wel beseft ben je eigenlijk aan het pitchen.

Pitchen?!

Pitchen is op een korte en krachtige manier verwoorden wie jij bent, wat je doet en voor wie je het doet. Waarom je dat (graag) doet en welke problemen je oplost voor je klanten. Deze maand januari staat voor mij in het teken van pitchen. Eerst heb ik een oefen-webinar over netwerken en pitchen gegeven in mijn ondernemingsgroepje. Een heel fijne ervaring dankzij mijn businesscoach Dionne Hendriks.  Een ervaring die ik graag met jullie wil delen door zelf het webinar te geven. Eerst nog even de praktische kant uitzoeken en vermoedelijk eind februari zal ik deze inplannen. Later deze maand mag ik voor datzelfde groepje een workshop Pitchen geven, als vervolg op het webinar.

Vandaag heb ik mijn allereerste pitch mogen geven in Open Coffee Kontich met Alice Bruno i.s.m. Cathy Camertijn voor Open Coffee Aartselaar. Een ware vuurdoop voor, ik schat, zo’n 40 à 50 personen. En ook dit smaakt naar meer. Door het zelf te ervaren kan ik nog beter de deelnemers die de  workshop Pitchen zullen volgen, begeleiden om zelf krachtig en non-verbaal ondersteund hun pitch te geven.

Voor ik de auto uitstapte, heb ik mezelf opgeladen met een positieve ingesteldheid, veel goesting en een goede dosis vertrouwen.

Hoe begin je er aan?

Een pitch voorbereiden vraagt even inzet, tijd, energie en aandacht. Hoe je een goede pitch schrijft, komt aan bod tijdens het webinar en de workshop Pitchen die ik dus binnenkort zal lanceren. Klik hier als je interesse hebt in het webinar en/of de workshop, dan hou ik graag op de hoogte.

Even terug naar vandaag, naar mijn eerste pitch. Ik ken mezelf. En daar begint (gelukkig) alle wijsheid. Een nieuwe locatie, veel onbekende mensen, de eerste keer pitchen voor mijn recent opgestarte zaak,…. Of ik stress had? Ge moogt gerust zijn! Dus heb ik het ingecalculeerd in mijn pitch. Benieuwd? Wat verderop deel ik em.

Voor ik de auto uitstapte, heb ik mezelf opgeladen met een positieve ingesteldheid, veel goesting en een goede dosis vertrouwen. Mezelf zo voorbereiden helpt me om stress in te dijken en me open te stellen voor nieuwe ontmoetingen. Met plezier stapte ik de auto uit, klaar om het avontuur aan te gaan. Een nieuwe ervaring op te doen. Zo kwam ik Garage De Linde, the place to be deze ochtend, binnen.

Nieuwe mensen ontmoeten, al wat bekendere gezichten terug zien, toffe babbels tijdens een hapje en een drankje. En dan was het zover. De organisatoren namen het woord, gaven het eerst aan de gastheer, Carl Matheussen, eigenaar van deze garage. En toen, toen was het aan mij. Mijn pitch ging ongeveer als volgt:

Goedemorgen. Ik moet eerlijk toegeven dat ik dit best spannend vind. Het is mijn allereerste pitch die ik geef om mezelf en mijn bedrijf, A+ Muze voor te stellen.

Ken je dat? Je staat klaar. Je kent helemaal je tekst. En toch voel je het… klamme handjes, een brok in de keel, je ademhaling versnelt. Ik voel het toch op dit moment. Het moment is daar en dan neem je het woord. Lap, je stem zit veel te hoog, je trilt op je benen en wordt rood. De negatieve gedachten gieren door je hoofd, je verliest je focus en begint te stamelen. Ken je dat? Ahwel, dat is vanaf nu verleden tijd.

Enfin, dat hangt er vanaf. Ben je een ondernemende medemens? Heb je al wat watertjes door zwommen? Je bent niet vies van introspectie? En je wilt groeien in je persoonlijke ontwikkeling? Als je op deze vragen ja kan zeggen, dan weet je wat er nodig is om je bewust(er) te worden van je non-verbale communicatielaag.

Welke laag, denk je misschien? De non-verbale laag in je communicatie is hét draagvlak, dé basis van je communicatie. Wanneer de manier waarop je communiceert: je lichaamstaal, -houding, en stem, wanneer die de inhoud volledig ondersteunt, kom je waarachtig over. Helemaal in lijn met wie je bent op dat moment mét je gedachten én je gevoelens. Je vermindertzelfs de kans op mis-communicatie omdat je aanwezig bent in het hier en nu. Dus geen klamme handjes meer, trillende benen, versnelde ademhaling, ondermijnende gedachten of black-outs.

A+ Muze biedt in persoonlijke coachings of tijdens workshops verschillende communicatietechnieken aan in combinatie met theatrale technieken. Hierdoor leer je je boodschap krachtig over te brengen en zorg je ervoor dat wat je zegt effectief van binnenuit komt. Voordeel: je vergroot je de kans om je gesprekspartner of (potentiële) klanten te raken en te beroeren. Je kan dit toepassen in zowel 1 op 1 situaties, op privé of zakelijk vlak, als voor een groep mensen. Denk maar aan presentaties, verkoopsgesprekken, feedbackgesprekken en dergelijke meer.

Ik ben Linde Myncke, non-verbale communicatie inspirator bij A+ Muze. Met A+ Muze kan ik je inspireren en je stimuleren om je bewuster te worden van je non-verbale communicatie met zijn moeilijkheden, uitdagingen en vooral voordelen.Door mijn sensitiviteit kan ik invoelen en in combinatie met mijn ervaring kan ik die sleutels aanbieden die nodig zijn om blokkades, verdiepende bewustzijnslagen en/of inzichten te ontsluiten. Het is echter aan jou om de sleutel aan te nemen en te gebruiken.

Dan wil ik graag nog even deze meegeven: Hoe dichter je vanuit je kern kan communiceren, hoe helderder en transparanter je boodschap overkomt. Niet WAT je zegt is het belangrijkste wel HOE je het zegt. And last but not least: The body knows more about which de mind is ignorant!

De pitch mocht maar 3 minuten duren. Thuis had ik nog zo’n 20 seconden over. Deze ochtend ben ik over de tijd gegaan.  Gelukkig mocht het omdat het mijn eerste keer was. Dank je wel, Alice voor je steun en aanmoediging! Nota voor mezelf: tekst aanpassen zodat het binnen de 3 minuten past.

Feedback

Wat ik super vond, was de interactie met het publiek. Ik voelde de steun omdat ik nog een virgin was. Enkelen antwoordden op mijn vragen waar ik dankbaar op inspeelde. En ik moet toegeven, ondanks mijn zenuwen, vond ik het heerlijk om terug voor een publiek te staan. Deze te raken met mijn woorden en aanwezigheid. Weliswaar in een andere context, niet meer in een rol tijdens een toneelstuk. Wel als mezelf met een vleugje humor, met en voor iets waardevols: mijn mijn passie, mijn toekomst én die van mijn klanten.

Opgelucht, tevreden en met een goed gevoel meng ik me terug in het publiek. Na de andere sprekers is het weer tijd om te netwerken. Spontaan komt er iemand een gesprek met me aanknopen. Een mede-collega trainer.

Hier en daar krijg ik een compliment. Dat ik dat goed gedaan heb. Dat mijn zenuwen niet zo zichtbaar waren. Dat mijn boodschap goed is overgekomen. Wat ik het beste compliment vond is dat iemand het heel origineel vond dat ik pas later mijzelf voorstelde. De meesten beginnen hun pitch met: ik ben…. .

Wil je zelf pitchen dan geef ik je graag deze tips mee. Wees jezelf. Kleur buiten de lijntjes. Val op door iets ludieks of het net iets anders te doen dan de meesten. Zie het als een ervaring, geen verplichting. Door te doen, leer je het beste.

 

En denk eraan:  Voor alles is er een eerste keer.

 

 

 

Een gedachte over “Pitchen, voor alles is er een eerste keer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close