Wat houdt jou tegen om jouw verhaal te delen?

‘Ik voel me geen echte ondernemer’

‘Ik voel me geen echte ondernemer’ zegt Liesbet. ‘Ik doe maar omdat het zo voelt. Het is toch niet zo speciaal wat ik doe? Iedereen kan toch wat ik doe?’

Tijdens mijn opleiding als loopbaancoach leer ik Liesbet kennen. Een goedlachse dame, die naast haar freelance-opdrachten in de HR ook ruimte wilt maken voor een eigen praktijk. Ze huurt een gezellige plek en maakt plannen voor deze nieuwe uitdaging.

Alleen, het komt er niet van om voldoende ruimte te maken om die praktijk succesvol uit te bouwen. Ze neemt hoofdzakelijk freelance-opdrachten aan en af en toe heeft ze een coachingstraject. Haar praktijk heeft niet echt prioriteit.

Tot een tijdje terug. We spreken elkaar en ze geeft aan dat de tijd is aangebroken om van die droom es eindelijk werk te maken. Ze boekt een klankbordsessie in en we gaan aan de slag.

Tijdens de eerste sessie brengen we haar activiteiten en haar ambities in kaart. Waarop wilt ze zich focussen? Op de loopbaanbegeleiding? Op conflictbemiddeling particulier of op de werkvloer? En wat is de algemene deler van al deze activiteiten? Werkgeluk creëren bij de ander is de voorlopige conclusie.

Ze heeft tot nog toe geen ondernemerstrajecten of -opleidingen gevolgd. Een aantal zaken dat ik met haar doorloop zijn dus relatief nieuw. Als huiswerk krijgt ze nog een aantal vragen mee om te beantwoorden tegen de volgende sessie. 

Ze voelt zich geen ondernemer vertrouwt ze me de tweede sessie toe. En haar praktijk voelt ook niet echt als top-prioriteit aan, eerder een bijberoep. Dit verklaart voor een deel waarom ze tot hiertoe weinig ruimte gecreëerd heeft om de praktijk leven in te blazen.

Ze beseft op dit moment nog niet dat wat ze doet en hoe ze het doet heel eigen is aan haar uniek talent. Niet iedereen kan wat zij kan. Velen kunnen van haar leren, alleen heeft ze dat zelf nog niet door.

Ik voel me geen echte ondernemer

Liesbet – Live Consulting

We overlopen de huiswerkvragen. Met veel enthousiasme licht ze haar doelgroep toe en wat ze ermee wilt bereiken. De focus ligt op de conflictbemiddeling en ze wil haar klanten leren vissen om zelf conflicten te kunnen aangaan en op te lossen. Eerder dat, dan dat ze een vis aanreikt waarbij dat ene conflict is opgelost.

Ik merk dat ze over de Why-vraag snel overheen schaatst. Nochtans is dat voor mij een van dé belangrijkste vragen die deel uitmaken van je fundament als ondernemer. Jouw why doorspekt alles wat je doet, zegt en deelt. Of je er nu bewust van bent of niet.

Bewust worden van de dieperliggende drijfveer, dat wat je beweegt en tot actie laat overgaan, van jouw missie hier op deze aardbol is 1 van de belangrijkste fases die ik mijn klanten laat doorlopen.

Ik neem Liesbet mee naar haar antwoord op de waarom ze doet wat ze doet en we verdiepen dit. Ze geeft aan dat het zo voor haar juist voelt. Maar waarom is dat zo? Vraag ik haar. Samen verkennen we dit stuk weten dat tot op dit moment in haar onbewuste ligt. 

We verbinden puzzelstukjes, puntjes worden lijnen en opeens is het daar. Aha! Haar ogen lichten op. Ze beseft nu op een heel diepe laag waarom ze doet wat ze doet en waarom werkgeluk voor haar zo belangrijk is.

Ze beseft dat wat ze doet er echt wel toe doet.
Ze komt tot diep inzicht dat hoe ze de wereld ziet en hoe ze de wereld wilt verbeteren toch niet zo naïef is dan dat ze lange tijd heeft gedacht.
Ze komt tot de vaststelling dat ze toch een verhaal te vertellen heeft, al leeft er nog het gevoel dat niemand hierop zit te wachten. (work in progress)
En bovenal beseft ze dat haar talent toch wel uniek is en anderen kan inspireren om het anders te doen.

Het ene inzicht na het andere komt binnen dwarrelen. Ze bekijkt haar activiteiten op een manier dat nieuw is voor haar en oh zo juist aanvoelt. Ze groeit zienderogen in haar kracht en geloof. Ze ziet verbindingen met haar opgroeien.

Haar ogen sprankelen. Het fundament voor haar ondernemende activiteiten ligt bloot. In de volgende sessie bouwen we aan haar huis waardoor ze veel concreter zichtbaar kan zijn en haar bijberoep verder uit kan bouwen met een groter gevoel van voldaanheid.

Trouwens, ze heeft constructief tijd vrijgemaakt in haar agenda om ruimte te geven aan haar ondernemende activiteiten, naast haar freelance-werk.

Door het proces dat Liesbet en ik samen bewandelen, zullen de verhalen vanzelf ontstaan. Datgene wat vertelt mag worden, zal gevoed worden door de bewuste why, door de doelen die Liesbet zich zal stellen en de manier van aanpak om haar praktijk in het daglicht te zetten.

Je hoeft je geen ondernemer te voelen om ondernemend te zijn.

Je hebt wel een aantal inzichten, tools en acties nodig om van een hobby een volwaardig bijberoep te maken, in het geval van Liesbet. Of een succesvolle onderneming om er je brood mee te kunnen verdienen.

Wil jij ook bouwen aan jouw onderneming, aan jouw fundamenten en aan jouw verhaal? Boek hier alvast een vrijblijvend gesprek in, dan bekijken we wat jouw volgende stap is.

Inspirerende groet,

Linda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close