Ook jij kan de kracht van verhalen ervaren

Verhalen zitten in ons DNA

Verhalen vertellen is de oudste vorm van informatie- en kennisoverdracht. Nog voor het schrift bestond, werden er verhalen verteld die van generatie op generatie werden doorgegeven.

Wijsheid over weldadige of giftige planten bijvoorbeeld of hoe je water kan vinden wanneer je op doortocht bent tijdens het nomadisch tijdperk van de mens.

Of de Griekse tragedies die in de arena’s gespeeld werden.  Wagenverhalen tijdens de middeleeuwen zodat de kerk het geloof aan het plebs kon verkondigen. De missen werden toen immers in het Latijn gegeven, wat niet de taal van Jan Modaal was.

De legenden, sages en mythen die nu nog steeds verteld worden onder de vorm van sprookjes bijvoorbeeld.

Soit, een hele waslijst doorheen de geschiedenis om aan te geven dat verhalen in ons DNA zit. Als kind luisteren we naar verhalen, als volwassenen kijken we naar films of gaan naar het theater. 

Ik geloof oprecht dat verhalen vertellen in ons DNA zit.

Linda Myncke

Authentieke verhalen

Er zijn verschillende soorten verhalen. En het ene verhaal vergt al iets meer techniek dan het andere. Een grapje,bijvoorbeeld, goed verteld, vraagt om een goede timing, woordkeuze en volgorde.

Een authentiek verhaal is altijd begeesterd en bezield. Het zit binnen in jou. Het voelt met momenten best wel kwetsbaar om het te delen. Waardoor je het misschien spannend, eng of zelfs stresserend vindt om het te vertellen.

En toch, met de juiste ondersteuning in techniek, met bewust inoefenen om een goede sfeer neer te zetten, zijn het eigenlijk die verhalen, waarvan ik geloof en weet, dat iedereen die begeesterd en bezield kan vertellen.

Als je je verhaal bewust vertelt en datgene inzet wat nodig is om meer impact te creëren, ervaar je de kracht van verhalen vertellen. Ervaar je het plezier om je publiek mee te nemen in een wereld die jij hen voor ogen houdt. En neen, ik bedoel niet dat je moet staan acteren of leugens vertellen. Het gaat over sfeer, over de magische kracht dat schuilt in het vertellen van een goed verhaal.

Zoals je als kind soms aan de lippen hing als er een verhaal verteld werd. Zoals je soms in een film of toneelstuk kan ingezogen worden en even de wereld om je heen vergeet. Zo kan jij ook leren om jouw verhaal te vertellen dat een eenzelfde effect op de ander heeft.

Ook jij kan de oeroude kracht die schuilt in het vertellen van verhalen, ervaren.

Inspirerende groet,
Linda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close