Non-verbale communicatie

De 5 bouwstenen van non-verbale communicatie

Weet jij hoe je je het beste kan voorbereiden op een gesprek? Aan welke dingen dien je te denken om jezelf geloofwaardig over te brengen naar je gesprekspartner? Hoe kan je je publiek het beste jouw informatie doorgeven?
Wel hier zijn ‘stenen’ voor vastgelegd waar jij op kan bouwen.

1. Je stem

Je STEM bevat verschillende parameters die er voor zorgen dat je krachtig en zelfzeker overkomt. Zo heeft de combinatie van toonhoogte, tempo, volume, intonatie en articulatie zijn invloed op hoe jouw boodschap wordt uitgedragen. Je kan éénzelfde zin op heel veel verschillende manieren zeggen, afhankelijk van de situatie en de boodschap die je bewust of onbewust wilt geven. Een correcte ademhaling en de techniek van de buiksteun, samen met de techniek van projectie zorgen er voor dat ook de achterste rij je kan verstaan, zonder micro en zonder te roepen.

2. Je lichaam

Je LICHAAM is één van de eerste zaken waar men op let als je voor een publiek staat. Soms zendt je lichaam signalen uit die je liever niet hebt. Je voelt je moe, je bent verkouden, je hebt een baaldag,..  dit is zichtbaar aan onze houding. Onze schouders zakken naar beneden, we worden prikkelbaar en we zetten een masker op.  Je bewust  zijn van hoe je je voelt, je gedachten hierover en door een open houding toe te passen, beïnvloed je je non-verbale uitstraling op fysiek niveau op een positieve manier.

3. Je ruimte

De RUIMTE die je inneemt tijdens een gesprek beïnvloedt je boodschap. Soms heb je het gevoel dat je niet voldoende ruimte krijgt. Je handelingen worden kleiner, of net veel groter. Je durft je ruimte niet in te nemen en voelt je zelfs verdrukt. Ook verplaatsingen kunnen je boodschap versterken of ondermijnen. Ben jij je bewust van de invloed van je handelingen, bewegingen en verplaatsingen tijdens je presentatie?

4. Je tekst

Je TEKST zelf bevat energie.  Door de juiste woordkeuze, de opbouw van de spanningsboog, de inhoud en vertelstijl af te stemmen op je doel, versterk je je boodschap.

5. Je energie en mindset

De ENERGIE / MINDSET waarmee je iets zegt, beïnvloedt de ontvanger van je communicatie. Hoe je echt denkt of  voelt over wat je zegt, al dan niet bewust, straal je uit, of je dit wilt of niet. De techniek van projectie is een mentale en energetische techniek die er voor zorgt dat het zenden van je boodschap krachtiger wordt.

 ***

Het effect van bewust aan je non-verbale communicatie te werken

microphone-933057_1920

Wanneer bij de spreker het non-verbale en het verbale coherent zijn, vergroot dit het vertrouwen bij je gesprekspartner. Wanneer dit niet het geval is, voelt deze een zekere mate van onechtheid aan, wat dan weer afstand creëert.

Andere effecten en gevolgen van werken aan je non-verbaliteit zijn:

  • Je vergroot de verbinding met je gesprekspartner of toehoorders,
  • De mate van je beïnvloeding verhoogt,
  • Je zet bewuster in op dat deel wat mee de beslissing van je klant bepaalt,
  • Je communiceert op een assertieve manier,
  • Je helderheid & eerlijkheid neemt toe,
  • Je komt echt & vertrouwensvol over,
  • Je uitstraling (buitenlaag) komt overeen met je mindset & gevoelswereld (binnenlaag),
  • Je verhoogt het persoonlijk aspect in je contact met anderen,
  • ….

Hierdoor vermeerder je de kans dat jouw boodschap op die manier dat het bedoeld is, gehoord wordt. Daarnaast verhoogt het de kans dat je leads of potentiële klanten, daadwerkelijk je klanten worden. Je verkoopt zonder een typisch verkooppraatje te houden. Je verkoopt door jezelf te zijn, in de beste versie van jezelf.

4950825-Jacques-Lecoq-Quote-The-body-knows-things-about-which-the-mind-is

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close